حمل و نقل بین المللی کالا از روسیه
2024-10-02ترخیص کالا از گمرک در امور حمل و نقل بین المللی
2024-10-02تشریفات گمرکی| شرکت حمل و نقل بین المللی هژیر راه
آنچه در این مقاله درباره تشریفات گمرکی در امور حمل و نقل بین المللی میخوانیم
- ارائه اظهارنامه به بخش تطبیق اسناد برای امور تشریفات گمرکی
- احراز هویت و اظهار کالا
- ارزیابی گمرک
- ترخیص کالاتفاوت تشریفات گمرکی و ترخیص کالا از گمرک
- آیا تفاوتهایی در تشریفات گمرکی بین کشورها وجود دارد؟
- مراحل تشریفات گمرکی چیست؟
تشریفات گمرکی چیست؟
یکی از مهمترین اصطلاحات گمرکی که هر تاجر و بازرگانی باید با آن آشنا باشد تشریفات گمرکی است. تشریفات گمرکی به مجموعه قوانین، مقررات و رویههایی اطلاق میشود که در فرایند واردات و صادرات کالا به یک کشور توسط ادارات گمرکی اعمال میشود.این تشریفات برای تنظیم و کنترل جریان کالا در مرزها و مراکز گمرکی تعیین میشوند و هدف اصلی آنها ایجاد سرعت و شفافیت در تجارت بینالمللی است.در صورتی که دانش کافی در امور گمرکی نداشته باشید، در انجام این تشریفات با مشکل روبهرو خواهید شد. مثلا اگر با تشریفات گمرکی ترخیص کالا از گمرک آشنا نباشید ممکن است کالای وارداتی به عنوان قاچاق شناخته شود و اجازه ترخیص از گمرک به شما داده نشود.
مراحل تشریفات گمرک برای ترخیص کالا
برای ترخیص کالا از گمرک لازم است یک سری مراحل و تشریفات گمرکی را انجام دهید. تشریفات گمرکی ترخیص کالا ممکن است با توجه به ماهیت کالا با هم متفاوت باشد، مثلا برای ترخیص یک کالا به یک مدرک و مجوز خاص نیاز داشته باشید.
مراحل تشریفات گمرکی
ارائه اظهارنامه به بخش تطبیق اسناد گمرک
تنظیم اظهارنامه گمرکی در سامانه EPL و ارائه آن به بخش تطبیق اسناد گمرک، لازمه تشریفات گمرکی مربوط به ترخیص کالا است. اظهارکننده میبایست، مدارکی همچونسیاهه خرید، گواهی مبدا و اسناد بانکی را به اظهارنامه خود ضمیمه کند. در حقیقت این مرحله، شامل تنظیم اسناد و ورود اطلاعات است.در زمان ثبت اظهارنامه گمرکی لازم است مدارکی برای اظهار کالا ارائه گردد، برخی از این مدارک عبارتند از:
- کارت بازرگانی :یکی از مهمترین مدارکی است که هر واردکننده و صادرکنندهای باید آن را دریافت کند.
- قبض انبار: سندی که تعداد و وزن کالا و محل انبار را نشان میدهد، قبض انبار نامیده میشود. این سند توسط انباردار گمرک صادر میشود.
- بارنامه: بارنامه، سندی است که شرکت حمل کالا صادر میکند که شامل مشخصات کالا، ارسالکننده، دریافتکننده و هزینههایی مانند میزان بیمه، کمیسیون و صافی، تعداد و وزن کالا، است.
- ترخیصیه: سندی با عنوان تسویه حساب صاحب کالا با شرکت را ترخیصیه میگویند.
- گواهی مبدا: گواهی مبدا، نشان دهنده کشور تولیدکننده محصول است.
- فاکتور یا سیاهه خرید (invoice): صورتحساب سندی است که، در مقابل ارائه کالا و خدمات توسط فروشنده یا صادرکننده ارائه میشود.
- پروفرما (پیش فاکتور): سندی است که، توسط فروشنده صادر میشود و شامل نام و نشانی فروشنده و خریدار، مقدار و تعداد کالا، قیمت واحد کالا و قیمت کل، شرایط پرداخت، زمان تحویل کالا، مدت اعتبار پروفرما، مبدا کالا میشود.
- پکینگ لیست (packing list): مشخصات کامل پکینگ کالا، اعم از نام کالا، ابعاد کارتن و… را پکینگ لیست میگویند.
احراز هویت و اظهار کالا
اسنادی که اظهارکننده به گمرک تحویل میدهد، توسط دایره فنی یا احراز هویت (با اطلاعات ذخیره شده در سیستم هوشمند مرکزی) تطبیق داده میشود. در صورت تطبیق نداشتن این اطلاعات، اظهارنامه برای اصلاح و یا تکمیل اطلاعات برگشت داده خواهد شد. در این موقعیت، اظهارکننده باید با مراجعه به واحد ورود اطلاعات اصلاحات لازم را انجام داده و یک نسخه جدید از آن تهیه نماید.
فعالیتهای دایره احراز هویت به شرح زیر است.
- _احراز مالکیت: گمرک در مرحله اول، مالکیت اسناد خرید یا اینویس (invoice) و بارنامه را بررسی میکند.
- _بررسی اعتبار کارت بازرگانی
- -محرومیت قانونی صاحب کالا از دخالت در اموال خود
- _بررسی بدهیهای فرد به گمرک
- _موارد قانونی که مانع دخالت فرد در امور تجاری باشد
بررسی اسناد
اطلاعات مربوط به وزن کالا، تعرفه، بسته بندی، کشور سازنده و مشخصات اسناد بانکی و انطباق آنها با سایر اسناد مربوط به این بخش میشود.
ارزیابی گمرک
در این مرحله مشخصات ظاهری و فیزیکی بسته، تعداد،ابعاد توسط کارشناس ارزیاب مورد بررسی قرار میگیرد. برای ارزیابی کالا در یکی از مسیرهای گمرکی سبز (سرعت و راحتی بالای ترخیص) ، زرد (نیازمند به گواهی آزمایشگاه یا استاندارد) و قرمز (بررسی مشخصات فیزیکی کالا و اسناد) قرار میگیرد.
سرانجام پس از امضای کارشناس و رئیس سرویس ارزیابی، اظهارنامه به واحد صندوق و صدور پروانه گمرکی ارسال میشود.
ترخیص کالا
پس از انجام تمامی مراحل فوق، اظهارنامه و فیش بانکی به صندوقدار تحویل داده میشود.صاحب کالا میتواند با مراجعه به ادارهی گمرک، بیجک گمرکی خود را دریافت کند.وی با داشتن سند مذکور، میتواند نسبت به بارگیری یا ترخیص کالا اقدام نماید.
توزیع کالا
امور لجستیک در حقیقت ارائهکننده خدمات حمل و نقل و یا انبارداری، همچنین گمرک و بیمه و اینگونه خدمات است. . خرید کالا از تامین کنندگان خارجی و واردات آن به داخل کشورها بوده است.کشور ما نیز سهم بزرگی در واردات کالاهای متنوع از کشورهای مختلفی مانند چین، روسیه، امارات، ترکیه و… را دارد.
مراحل واردات کالا عبارتند از
- اخذ کارت بازرگانی با زمینه فعالیت مرتبط
- پیدا کردن تأمین کننده
- دریافت مجوزها
- تعیین روش حمل نقل و نهایتا ترخیص و حمل کالا به مقصد داخلی.
صادرات کالا
در مقابل واردات کالاهای مورد نیاز، بیشترکشورهای دنیا به جهت توسعه و رشد اقتصادی خود و با توجه امکانات و توانمندی های موجودشان برخی از کالاهای خود را به سایر کشورهای دنیا صادر می نمایند. و از این طریق باعث افزایش تولید ناخالص ملی و درآمدزایی در کشور می شوند.
سهم وسیعی از صادرات ایران به کشورهای همسایه از قبیل عراق، پاکستان، افغانستان، ترکیه و همینطور صادرات به چین یا کشورهای اروپایی می باشد.کشور ما نیز سهم بزرگی در واردات کالاهای متنوع از کشورهای مختلفی مانند چین، روسیه، امارات، ترکیه و… را دارد.
شرکت حمل و نقل بین المللی هژیر راه آماده جوابدهی سوالات شما توسط کارشناسان خبره در امور گمرکات میباشد.