ترانشیپ کالا
2024-10-23کامیونت چیست؟
2024-10-24ترانزیت داخلی | شرکت حمل و نقل بین المللی هژیر راه
ترانزیت داخلی به فرایند انتقال کالای ترخیص نشده از یکی از گمرکات مرزی به یک گمرک دیگر جهت طی مراحل ترخیص قطعی اطلاق میگردد. در ادامه به شرح بیشتری از این موضوع ، انواع و شرایط آن خواهیم پرداخت. پس با این مقاله با کارشناسان شرکت حمل و نقل داخلی و بین المللی هژیر راه در تماس باشید.
معنای ترانزیت داخلی
یکی از رویههای مهم گمرکی، ترانزیت داخلی است. نوعی تشریفات گمرکی است که بر اساس آن کالاهای ترخیص نشده از یک گمرک مجاز به یک گمرک مجاز دیگری یا سایر اماکن تحت نظارت گمرک منتقل میشوند تا تشریفات قطعی گمرک در مقصد انجام بگیرد. به عبارتی در تزانزیت داخلی انجام تشریفات قطعی به مقصد محول میشود. در این حالت یک سری از تشریفات در مبدأ صورت میگیرد و ترخیص قطعی کالا در گمرک مقصد انجام میگیرد.
روشهای ترانزیت داخلی
به نوبه خود شامل دو روش است.
- اداری
- شخصی
تزانزیت داخلی اداری
یک زمانی برخی از کالاها در بعضی از گمرکات دپو میشوند و از آنجایی که خود گمرک مربوطه با تکمیل ظرفیت انبارها مواجه است نمیتواند امور ترخیصی کالای موردنظر را انجام دهد. از این رو دستوری مبنی بر ترانزیت داخلی اداری کالا صادر میکند یا به عنوان مثال کالا برای طی فرایند ترخیص به یکی از گمرکات نزدیک منتقل میشود. در این روش،گمرک به عنوان مسئول رسیدگی به امور ترخیصی شناخته میشود.
ترانزیت داخلی شخصی
روش دوم، ترانزیت داخلی شخصی است که طی آن صاحب کالا درخواست جابجایی کالا از گمرک مبدء به گمرک مقصد را میدهد و گمرک مبدأ ملزم به پذیرش این درخواست است. در اینجا اسناد و مدارکی نیاز است که بایستی توسط صاحب کالا آماده شده و ضمیمه اظهار نامه شود. این مدارک شامل سیاهه خرید کالا، لیست عدل بندی، بارنامه، ترخیصیه و موافقت نامه کتبی بانک است. زمانی که کالا به صورت بانکی وارد میشود و صاحب کالا قصد انجام ترازیت داخلی داشته باشد، باید بانک طی نامهای موافقت خود را اعلام کند.
شرایط و مدارک موردنیاز ترانزیت داخلی
برای ترانزیت داخلی علاوه بر مدارک مذکور، یک سری گواهیها و مجوزات دیگر موردنیاز است که بسته به نوع کالا بایستی اخذ شوند. یک زمان مشخصی برای این ترانزیت در نظر گرفته شده است که بایستی حمل و ترانزیت کالا در آن زمان مقرر انجام شود. به گمرک مقصد هدایت شده و مسیر ترخیص خود را طی کند.بیشترین مسئولیت در ترانزیت داخلی به عهده شرکتهای حمل است. این شرکتها باید ضمانتهای موردنیاز که عمدتا شامل بنهای بیمه میشود را ارائه کنند. این مسئولیت به شرکتهای حملی که دارای تاییدیه گمرک هستند و طرف قرارداد گمرک شناخته میشوند، واگذار میشود. تضمینهای ارائه شده معمولا بسته به نوع و ارزش کالا تعیین میشوند. زمانی که کالا به مقصد اصلی رسید و ترخیص قطعی شد، شرکت حمل میتواند نسبت به تسویه حساب ضمانت نامهها اقدام نماید.
اتواع ترانزیت داخلی
ترانزیت داخلی برخلاف تصوری که از این مفهوم در اذهان عمومی شکل گرفته، تنها شامل ترانزیت زمینی نمیشود. در واقع ترانزیت داخلی شامل سه نوع زمینی، هوایی و ترانزیت دریایی است.
ترانزیت زمینی
در این روش محموله مشمول ترانزیت بوسیله وسایل نقلیه ترانزیتی از قبیل تریلی، انواع کامیون و کمپرسی حمل میشود و به گمرک مقصد منتقل میگردد. ترانزیت ریلی نیز به عنوان شیوهای از ترانزیت زمینی برای حمل بارهایی با حجم بالا بسیار کاربردی است. با این حال، با توجه به عدم دسترسی کلیه مناطق کشور به خطوط ریلی، استفاده از این روش خیلی فراگیر نیست.
ترانزیت دریایی
ترانزیت دریایی سابقهای طولانی دارد و از زمانهای بسیار دور برای انتقال کالاها مورد استفاده قرار میگرفته است. وسیله انتقال بار در این روش قایق، لنج یا کشتی ترانزیتی است. از این شیوه ترانزیتی اغلب در حمل و نقل بینالمللی استفاده میشود. با این حال از این روش میتوان نیز استفاده کرد. از جمله بیشترین کالاهایی که با استفاده از ترانزیت دریایی جابجا میشوند میتوان به نفت و فرآوردههای نفتی اشاره کرد. ترانزیت دریایی علاوه بر اینکه دارای صرفه اقتصادی بالایی است، نسبت به سایر روشهای ترانزیت داخلی، روشی کم خطر نیز محسوب میشود.
ترانزیت هوایی
علیرغم اینکه روش هوایی در مقایسه با سایر انواع ترانزیت داخلی، هزینهبرتر است اما سرعت حمل و نقل در این روش بسیار بالاست. معمولا از این روش برای کالاهایی استفاده میشود که از حیث سرعت انتقال دارای اهمیت بالایی هستند و یا در زمره کالاهای فسادپذیر جای میگیرند. از جمله این اقلام میتوان به محصولات کشاورزی و خوار و بار و یا کالاهای پزشکی و دارویی اشاره کرد.
فرایند انجام ترانزیت داخلی
پس از ورود کالا به گمرک مبدأ، درخواست ترانزیت داخلی کالا از سوی مسئول حمل کالا که انجام عملیات ترانزیت نیز بر عهده وی است، به گمرک ارائه میگردد در مرحله بعد کالا به لحاظ مطابقت میان مدارک و اظهار نامه تحت بازرسی قرار میگیرد. سپس با توجه به نوع کالا، کاربرد آن، ارزش کالا، میزان حقوق ورودی، داشتن جنبه تجاری یا تولیدی ، مبلغی تحت عنوان تضمین توسط کارشناسان گمرک تعیین میگردد. این مبلغ توسط شرکت حمل با هدف تضمین تحویل کالا بدون هیچ دخل و تصرفی به گمرک پرداخت میشود. از آنجایی که مبلغ تضمین معمولا رقم بسیار بزرگی است. و محمولههای مشمول ترانزیت نیز بسیار متنوع هستند، شرکتهای باربری با شرکتهای بیمه وارد قرارداد میشوند و برای هر پروژه ترانزیت، ضمانت نامههایی تحت عنوان بن ترانزیت از بیمه دریافت میکنند.
هزینه ترانزیت داخلی
با توجه به اینکه ترانزیت داخلی در دو روش اداری و شخصی و در انواع زمینی، هوایی و دریایی انجام میگیرد برآورد هزینههای آن نیز بستگی به استفاده از هر کدام از این روشها متفاوت خواهد بود. با این حال، این هزینه به طور کلی تحت تاثیر عوامل زیر است:
ماهیت و نوع کالای ترانزیتی
- ارزش کالا
- بیمه
- انواع آن
- فاصله مبدأ تا مقصد
- مسیر ترانزیت